RODO

Odwiedź nas ul. Kręta 10/U1, Wrocław
Napisz do nas Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Twój radca prawny we Wrocławiu

 
zadzwoń do kanclearii radcy prawnego +48 71 719 59 08

RADCA PRAWNY DO DANYCH OSOBOWYCH

Doradztwo prawne w zakresie przetwarzania danych osobowych.
Pomoc prawna przy stosowaniu RODO. Doradztwo, analizy, sporządzanie dokumentacji.

Zgody zebrane przed RODO tj. przed dniej jego wejścia w życie - radca prawny wyjaśnia, czy zgody te są skuteczne. Do ww. dnia, czyli do dnia wejścia w życie RODO, administratorzy danych również mogli występować o wyrażenie zgody przez osoby, których dane dotyczą. Powstaje pytanie, czy wyrażone wówczas zgody mogą stanowić podstawę przetwarzania danych osobowych również po wejściu w życie RODO.

W pierwszej kolejności, należy podkreślić, że zgody na przetwarzanie danych osobowych zebrane na podstawie ustawy o ochronie danych osobowych nie tracą automatycznie ważności. To administrator powinien ocenić, czy zgromadzonego przez niego dotychczas zgody spełniają wszystkie ich cechy określone przez przepisy RODO, a zatem dobrowolność, konkretność, świadomość i jednoznaczność. Zatem zgoda pozyskana przed dniem 25 maja 2018 r. może w dalszym ciągu stanowić podstawę przetwarzania danych osobowych. Wynika to z motywu 171 Preambuły - jeżeli przetwarzanie ma za podstawę zgodę w myśl dyrektywy 95/46/WE, osoba, której dane dotyczą, nie musi ponownie wyrażać zgody, jeżeli pierwotny sposób jej wyrażenia odpowiada warunkom niniejszego rozporządzenia; dzięki temu administrator może kontynuować przetwarzanie po dacie rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia. Ponadto, należy pamiętać, że zasada rozliczalności ma również zastosowanie w tej kwestii.

Kryteria oceny

Nasz prawnik wskauzje, że administrator powinien przede wszystkim zweryfikować, czy zgromadzane zgody nie zawierają jednego z najczęściej występujących elementów zgody, które je dyskwalifikują:
- domyślne wyrażenie zgody,
- uzależnienie wykonania umowy od wyrażenia zgody,
- brak informacji o administratorze i celach przetwarzania,
- zaznaczanie wszystkich okienek

Skutek uznania, że wyrażenie zgody nie odbyło się zgodnie z przepisami RODO

Jeżeli administrator uzna, że dotychczas zgromadzone zgody nie były zebrane w sposób przewidziany przez przepisy RODO, ma zgodnie z motywem 171 Preambuły - przetwarzanie, które w dniu rozpoczęcia stosowania niniejszego rozporządzenia już się toczy, powinno w terminie dwóch lat od wejścia niniejszego rozporządzenia w życie zostać dostosowane do jego przepisów, ma aż dwa lata na uzyskanie nowych zgód.

Więcej o kancelarii prawnej:

linia

  • Jesteśmy zespołem prawników, tworzonym przez radców prawnych. Nasza Kancelaria Prawna świadczy usługi dla firm oraz klientów indywidulanych.
  •  
  • Przejdź do naszego bloga

 

Skontaktuj się z kancelarią prawną:

linia

Kancelaria Radcy Prawnego Konrad Krasuski

  • ul. Kręta 10/U1, 50-233 Wrocław
  • tel./fax: 71 719 59 08, kom. 736 860 916
  • email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
  • NIP: 9241757850  REGON: 022462290

Sprawdź co u nas słychać:

linia

facebook krpk na facebooku

twitter krpk na tweeterze

google+ krpk na google +

tumblr logo white 20 na tumblr

Logo-Krajowej-Izby-Radców-Prawnych     Kancelaria Prawna Wrocław - logo

Współpracujemy z:

SII 

Polityka prywatności

Strona naszej kancelarii prawnej korzysta z plików cookies. Prosimy zapoznaj się ze sposobem korzystania z plików cookies, a także ze sposobem korzystania przez nas z danych osobowych. Czy pozwolisz nam korzystać z plików cookies? Zapoznaj się z naszą